Loppen i Sverige

Iron Man i Kalmar

Iron Man i Kalmar

Triathlon har växt enormt mycket senaste tiden och är väldig trendig och populär sport i dagens samhälle. Från att det endast fanns några få triathlon lopp i hela världen till att relativt små städer anordnar tävlingen säger en hel del om dess popularitet. Även Kalmar erbjuder en Ironman-tävling, som man inte skojar bort. Den 17 augusti 2019 gick tävlingen av stapeln och det var närmare 3 000 triathleter som deltog. De medverkande representerande sammanlagt ungefär 50 olika länder. Detta är inte bara extremt roligt för triathlonvärlden utan dessutom för Kalmar som stad att få så många turister från olika länder.

Loppet i Kalmar, en stad i sydöstra Sverige, lockar triathleter från hela världen just för att banan är så vacker och det är en enormt härlig publikfest. I princip hela staden är engagerad i att heja fram de vältränade atleterna under banans gång. Det är mer en bara en tävling för hjältarna som ska delta, de är en folkfest för hela staden som pågår under en veckas tid. I samband med Ironman-veckan som börjar en vecka innan starten på det stora loppet, så anordnas det även kortare lopp som Kalmar Mini Tri samt Ironkids vilket är löplopp för barn i alla åldersklasser. 

Iron Man triathlon

Triathlon är en träning- och tävlingsform som baseras på tre andra sporter, nämligen simning, cykling och löpning. En triathlontävling skulle kunna vara vilka distanser som helst på vardera gren, som man ska göra direkt efter varann. Det som är unikt för en Ironman-tävling är just att det är en viss sträcka på vardera gren som man ska ta sig igenom. Först väntar 3,86 km simning. Direkt efter det så väntar 180 km cykling, det vill säga 18 mil. Efter det när man är bra trött i kroppen väntar ett helt marathon man ska springa, hela 42,2 km. I och med att det inte är tänkt att vara några längre stopp mellan de olika sporterna utan endast skobyte och annan utrustning som hjälm, så använder sig atleterna sig av en unik dräkt som fungerar både som simdräkt, cykeldräkt och löpning. I och med att man ofta behöver en vaddering i cykelbyxan som är jobbig att springa och simma med så finns det vadderingar som man sätter på cykelsadeln istället. Ironman har inte bara blivit den populäraste triathlon tävlingen utan det har även blivit en typ av trend att någon gång ha medverkat i en Ironman tävling. Det finns numera träningsprogram för just Ironman som man kan köpa och följa. Dock krävs det ungefär 1-2 års uppladdning med träning beroende på hur vältränad man är när man börjar för att klara ett Ironman triathlon utan att skada kroppen och inte vara sängliggandes en vecka efter målgången. 

Betting på triathlon

Triathlon är en relativt ny sport om man jämför med exempelvis fotboll eller golf. Trots att den växer så det knakar för varje år som går så är den fortfarande inte tillräckligt utvecklad för att det ska vara en stor och populär sport att betta på. Det är som viktigast för att det ska gå att bedriva bettingverksamhet på en sport är främst att den ska vara populär bland folk, annars finns de inga kunder. Triathlon har fortfarande inte riktigt blivit så känd bland gemene man då folk inte är tillräckligt insatta i vilka som tävlar i triathlon på elitnivå samt vart och när tävlingarna äger rum. Men i och med att sporten utvecklar sig och blir allt större och större så finns det vissa företag som bedriver betting på triathlon, inte minst betfair.comoddsfan.com och några fler. I och med att det är en individuell sport och att det ännu inte finns en liga eller liknande där det ingår flera olika deltävlingar, så är valmöjligheterna på betting inte speciellt stora. Det finns i princip bara ett sätt att betta och det är vilken placering olika spelare kommer på. I vissa tävlingar finns det även möjligheten att betta på länder som är representerade och deras atleters sammanlagda placering. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *