Loppen i Sverige

Båstad Maraton

Båstad Maraton är en årlig löparfest som du springer i hjärtat av Bjärehalvön i Skåne. För arrangemanget ansvarar Joy Run AB vars främsta mål är att bidra till både livsglädje och löparglädje. Du som önskar att delta har sammanlagt tre olika lopp att välja mellan, Båstad Maraton samt stafettloppet börjar och slutar i hamnen med start klockan 10.00 och halvmaratonloppet startar nedanför Torekov hotell klockan 11.00. Löpningen går genom fantastiskt vackra omgivningar där du springer nära vattnet i både stadsmiljö och mer naturnära. Utöver de tre huvudloppen anordnas även ett barnlopp för barn mellan fyra och tolv år.

  • Båstad Maraton består av tre olika lopp samt en kortare variant för barn
  • Loppet tar plats på Bjärehalvön i Skåne
  • Maxtiden för Båstad Maraton är 6,5 timmar och 4,5 timmar för halvmaran
  • Omklädningsrum och duschar finns i begränsat antal på startområdet vid Badkrukan
  • Tänk på att anmälningsavgiften inte är återbetalningsbar

Joy Run AB

Företaget som sedan år 2017 har varit arrangörer för Båstad Maraton är Joy Run AB med säte i Falkenberg. Med hjälp av löparglädje vill de inspirera till livsglädje och en förbättrad hälsa hos befolkningen. De erbjuder löpträning i grupp oavsett vilken nivå du ligger på och träningen anpassas efter hur vältränad du är. Första gången får du prova på utan extra kostnad. Passen genomförs på sex orter i Skåne, nära just Båstad Maraton. Loppet beskrivs ofta som Sveriges vackraste och det avgår i slutet av juni då naturen är som grönast och står i full blom.

Anmälan sker på nätet via Båstad Maratons hemsida. Den öppnar för nästa år så snart årets lopp har genomförts. Startavgiften går inte att få tillbaka om du skulle ångra din medverkan. I samband med anmälan till loppet godkänner du även att ditt namn, hemort, förening, ålder, bilder och måltider publiceras offentligt. Kostnaden för att delta beror på vilket lopp du väljer att springa och den långa banan är dyrast. Du som vill springa en kortare sträcka men eventuellt lite snabbare har möjlighet att anmäla dig till stafettloppet tillsammans med några andra löparvänner.

Bansträckning

Starten för maratonloppet går nere i Båstads hamn vid Hotell Skansen där tennisturneringen Swedish Open brukar spelas varje år. Därefter springer du genom Båstad och fortsätter ut från stadskärnan i en backig terräng. Loppets första utmaning går utmed Sinarpsdalen där stigningen fortsätter i knappt sex kilometer. Glöm inte att stanna i mitten av stigningen för en vätskepaus hos Lindegrens. Väl uppe vid Bjäre Golfklubb är loppets värsta uppförsbacke avklarad, nu väntar istället en brant lutning nedför. Därefter blir landskapet mer flackt och du kan njuta av den skånska naturen genom småbyar och svajande fält.

Springer du istället halvmaratonloppet startar du nedanför Torekov Hotell. Banan är tuff då du löper utmed havet men också uppför den långsträckta Hallandsåsen. Unna dig att begrunda den vidunderliga utsikten från åsen och vägen in mot Torekov. Du springer vidare genom Torekov och ut mot ortens camping. Nästa etapp löper i naturreservat vilket många av löparna anser vara den finaste, jobbigaste men roligaste delen att springa på. En del av publiken på denna sträcka kan bestå av kor som nyfiket tittar på de springande människorna. Under hela loppet finns vätske- och matkontroller.

Vätske- och matkontroller

Hur mycket du ska eller bör äta och dricka är individuellt. Första gången du springer ett maratonlopp lär du känna efter vad din kropp behöver. Maratonloppet har 15 stycken olika vätske- och depåstopp där du kan fylla på dina energiförråd och halvmaratonloppet har sju olika stopp. Om du tycker om att äta under ditt lopp finns jordgubbar vid vätskestationen i Hallvara men klarar du nästan hela loppet, oberoende om du springer hel- eller halvmara, kan du fylla på depåerna på våffelstugan i Kattvik. Efter loppen väntar prisutdelning på eftermiddagen strax efter klockan 14.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *