Loppen i Sverige

Borås Ultra Maraton

Om du letar efter ett maratonlopp i Västa Götaland kan du alltid spana in Borås Ultra Maraton vilket förkortas BUM. Det går av staplen i slutet av maj och arrangeras av en förening som heter SOK Knallen. Du kan välja mellan två olika sträckor beroende på din förmåga. Den kortare sträckan är 48 kilometer och går mellan Hindås och Borås. Den längre varianten är 88 kilometer och går mellan Skatås och Borås. Denna del av Västra Götaland är väldigt naturskön och bjuder på mycket att se, en upplevelse du sent kommer att glömma alltså.

  • Anordnas av SOK Knallen
  • Välj mellan 48 kilometer och 88 kilometer

Anmälan och mer information

Avgiften beror på vilket lopp du väljer. År 2019 kostade det 400 kronor att vara med i det korta loppet och 700 kronor att vara med i det långa loppet. Mer information om hur du anmäler dig finns på föreningens hemsida. Normalt öppnar anmälningen i januari så håll ögonen öppna under denna perioden. Banan går först genom en vildmarksled mellan Skatås och Hindås, sedan övergår den i vad som kallas för Sjuhäradsleden. Du springer till största delen på en stig men även på grus och asfalt. Välj bra skor som passar för samtliga underlag.

Om du behöver hjälp med transport ut till Skatås från Borås anger du bara detta i din anmälan. Det ordnar nämligen föreningen som arrangerar maratonloppet. Om du ska springa loppet som startar i Hindås hänvisas du till de kommunala transporterna. Efter att du har gått i mål blir du bjuden på mat därför är det också viktigt att du anger i din anmälan om du har några speciella krav eller allergier. Om du vill ha mer information om loppet och se bilder från föregående tävlingar kan du alltid gilla deras Facebook-sida.

Kontroller och praktiska detaljer

Kontroller kan variera lite beroende på år men generellt är det 7 stycken för 88 kilometers loppet och 4 stycken för 48 kilometer. På dessa kontroller har du möjlighet att fylla på din vattenflaska med nytt vatten. Här hittar du även allt från chips och godis till saltgurka och andra tilltugg som är vanliga under ett maratonlopp. Under kontrollerna är det också viktigt att du blir avprickad av en av funktionärerna. Vill du förresten inte springa loppet utan istället hjälpa till som funktionär kan du anmäla ditt intresse på den officiella hemsidan.

Målgången i Borås sker vid Kypegården och här har du möjlighet både att duscha och byta kläder i. Om vädret tillåter går det även att ta sig ett bad efter loppet. De bästa löparna får även ett pris som kronan på verket. På 88 kilometers loppet får 1:a till 3:de plats i form av 3 000 kronor, 2 000 kronor och 1 000 kronor, både på herr och damsidan. På 48 kilometers loppet får bäste dam och herrlöpare 2 000 kronor vardera. Samtliga löpare får en medalj som minne.

Sammanfattning

Borås Ultra Maraton är ett spännande och utmanande lopp som finns i två versioner, 48 kilometer och 88 kilometer. Det går till största delen genom ett vildmarksområde men även på grus och asfalt in till Borås. Loppet går av stapeln i maj och du kan anmäla dig från och med januari. Föreningen som anordnar loppet heter SOK Knallen och du kan läsa allt om dem på deras egen hemsida. De håller även i lopp som Borås halvmaraton. Alla deltagare får en medalj vid målgång och en bit mat efter tävlingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *