Loppen i Sverige

DXR – Dundret Extreme Running

DXR – Dundret Extreme Running är en tävling i terränglöpning som går av stapeln varje år i månadsskiftet augusti – september, för år 2019 gäller det den 31 augusti. Programmet börjar klockan 08.00 med efteranmälan för de som inte har anmält sig innan. Samtidigt pågår utdelning av nummerlappar fram till klockan 10.00 då de första startar. Det tävlas i fyra klasser och starterna går med fem till femton minuters mellanrum, de som ska springa den längsta sträckan – DXR K22 – startar först, följt av DXR K10. Sedan går starten för Papricaloppet och DXR K2

  • DXR – Dundret Extreme Running avgörs den 31 augusti 2019
  • Tävlingen går i fyra klasser
  • Anmälan sker till mittlopp.se

Tävlingen sker över tre distanser

Det är absolut något magiskt att springa på det mäktiga fjället Dundret strax utanför Gällivare. Den tuffaste sträckan kallas DXR K22 och är en 22 kilometer lång bana som stiger 700 meter upp på fjället. Det är absolut det ultimata kraftprovet men belöningen är den underbart vackra vyn med Sarek och Kebnekajse vid horisonten. Du startar vid Hellnerstadion vid Dundrets fot och springer upp till bergspriset vid Dundrets masttopp. Efter en runda bland topparna springer du ner 700 meter på baksidan av Dundret för att gå i mål vid Hellnerstadion.

En kortare sträcka är DXR K10 vilket är en 10 kilometer lång bana. Tidigare fanns en distans kallad K14 som startade på Dundrets topp, där de tävlande åkte liften upp för att sedan springa 700 meter ner till Hellnerstadion. Liften var dock ur funktion 2017 och 2018 och av den anledningen har de i stället skapat K10 då arrangören inte litade på att liften skulle vara i funktion då loppet genomförs. I årets upplaga består sträckan av 4 km enkel terräng på grus och asfalt för att avsluta med 6 km på backiga skogsstigar.

Kortare sträcka och cykling

För de som inte vill springa de två långa distanserna finns DXR K2 som är en 2 kilometer lång sträcka på stigar kring Hellnerstadion. Start och målgång är Hellnerstadion även för denna sträcka. Helgen den 31 augusti och 1 september är rena julafton för de som gillar träning och utmaningar. Förutom DXR – Dundret Extreme Running går cykeltävlingen Bergakungendagen. Den startar med ett bergstempo på 30 km för att avrundas med en riktig tuff klättring – Dundret Hill Climb, cykling uppför Dundrets backar 5,3 km med en höjdskillnad uppför på 370 meter

Arrangör för för DXR -Dundret Xtreme Running är idrottsföreningen Gällivare Endurance. Föreningen har sitt säte i Gällivare vars kommun har ytterligare två tätorter, Malmberget och Koskullskulle. Kommunen är till ytan Sveriges tredje största och från Dundrets topp ser man drygt en tiondel av hela Sverige. Gällivare Endurance ägnar sig åt uthållighetssporter som triathlon, löpning, cykling och längdskidåkning. Tittar du i föreningens kalendarium hittar du bland annat en träff för att prova på swimrun. Reser du med tåg till tävlingen får du 15 procent rabatt hos SJ, det har föreningen förhandlat fram.

Tävla mot eliten

En rolig överraskning väntar de som ska tävla i DXR K22 och det är att Marcus Hellner kommer att delta på den sträckan. Hellner är en av Sveriges bästa skidåkare och tog dubbelt guld under OS i Vancouver 2010. Hellner har tävlat för Gellivare Skidallians och efter en framgångsrik idrottskarriär har han nu lagt skidorna på hyllan. Han har fått stadion i Gällivare uppkallad efter sig vilket är mycket ärofyllt. Det är mot Marcus Hellner som övriga deltagare får mäta sin kapacitet i DXR K22 den 31 augusti 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *