Loppen i Sverige

Göteborgsvarvet

Detta är ett lopp med karaktär som med många års erfarenhet ständigt utvecklar sig själv och skapar fler möjligheter för träning och rörelse i Göteborgsområdet. Det är så de vill ha det, Göteborgsvarvs-generalen Bosse Edsberger och hans personal. Göteborgsvarvet tillhör idrotten i Göteborg, föreningarna, utövarna och kommunen som alla hjälper till att arrangera detta snart 40-åriga traditionella halvmaraton i centrala Göteborg. Loppet och arrangemanget har självklart utvecklats allt eftersom åren går, från att ha samlat ihop ett gäng glada löpare på Heden och Exercishuset för att springa en sväng till att bli utnämnda till världens största halvmaraton.

  • Göteborgsvarvet är en snart 40-årig tradition
  • Första loppet gick 1980 med 1 800 löpare
  • Idag har loppet över 60 000 anmälda löpare och cirka 45 000 som går i mål

Utveckling av Varvet

Göteborgsvarvet har som lopp utvecklats i all sina delar. Allt från start och målgång som numer båda två är på anrika friidrottsarenan Slottskogsvallen, till bansträckning över de två Hisingsbroarna, längs med Eriksbergskajen och vidare in i centrum, Avenyn upp och ner för att avsluta via Vasa och Linnè. Här bussas löpare från parkering och ombytesmöjligheter på Åby-fältet, lokaltrafiken är gratis för de med nummerlapp, uppvärmning genomförs i omgångar för alla olika startgrupper och musiken! Musiken och publiken är något av det viktigaste för loppet om vi ska tro alla de tusentals deltagarna som ger sin syn på saken.

Musiken har länge varit en utmärkande del av loppet och arrangörerna har hela tiden resonerat som så att visst är det festligt när de snabbaste elitlöparna springer förbi under publikens jubel, men visst är det de fem-sex sista startgrupperna som verkligen behöver musiken som bäst. De tunga benen på Eriksberg, alla som länger på steget innan repet dras i början på Göta Älvbron, de som får kramp i vaderna när det lutar obemärkt uppför hela vägen längs Linnégatan, det är framförallt för alla dessa tusentals löpare som musiken är viktig.

Från ett Göteborgsvarv till Varvet-veckan

Idag har Göteborgsvarvet ett stort samhällsengagemang genom allt de gör. De satsar på att bli en viktig del i göteborgarnas friskare liv med aktivitetsskolor, prova på aktiviteter och lopp för alla familjemedlemmar under en vecka i maj. Idag kan du förutom stora Göteborgsvarvet även springa Trailvarv, Stafettvarv, Specialvarv och olika varv för olika åldrar. Här kan du kombinera löpning och yoga eller snöra på dig de smutsigaste skorna under höstens Mud Run. Att hela tiden utveckla löpmöjligheterna för människor i Göteborg med omnejd, att skapa intresse för rörelse och friskvård ihop med vänner eller arbetskamrater är ett av Göteborgsvarvets motton.

Göteborgsvarvet håller igång människor och löpare under hela året, inte bara genom att sprida ut datumen för loppen utan även genom att skapa träningstillfällen och seedningsmöjligheter inför start i varvet. Tillsammans med Göteborgsvarvet kan du träna varje vecka inför ett lopp eller åka på ett fantastiskt träningsläger under januari månad som en kick-off inför vårens löpträning. Många av de som arbetar med Göteborgsvarvets olika aktiviteter är de idrottsföreningar som jobbar tätt ihop med arrangemanget. Överskottet från loppet går alltid ut direkt till föreningarna och öronmärks mer eller mindre för klubbarnas ungdomssatsningar.

Spännande satsning mot Maraton

Göteborg som stad fyller 400 år 2021 och med en sifferlek så skapade arrangörerna ett jubileums-maraton med 2×21 km den 19 september 2021. redan idag kan du anmäla dig till Maratonloppet i Göteborg 2021. Loppet kommer att ha ett anmälningsstopp på 15 000 löpare varav 750 av platserna är vigda till internationella starter. Detta loppet är planerat som en engångshändelse och det skall bli spännande hur göteborgarna och löparna tar emot Maratonsatsningen, en septemberdag 2021. Vi kommer att vara där och vi hoppas självklart att även du är med oss på resan och träningen inför detta speciella Maratonlopp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *