Loppen i Sverige

Ironman Kalmar

Ironman Kalmar går också under namnen Ironman Sweden och Kalmar Triathlon. Tävlingen är både ett svenskt mästerskap, en tävling i triathlon och en del av Ironman-serien. Den innefattar alltså både ett maratonlopp, simning och cykling. Tävlingen går av stapeln i augusti varje år och det är många som är med och tävlar, över 2 000 personer slutförde Ironman Kalmar år 2017. Det är enbart Stockholm Marathon som har fler tävlande än maratonloppet i Ironman Kalmar, så det är med andra ord en mycket populär tävling för de som vill genomföra ett triathlon.

  • Äger rum årligen i augusti
  • Svenskt mästerskap

Om tävlingen

Ironman Kalmar var den första Ironman-tävlingen i Skandinavien när den ägde rum för första gången år 2012. Det är ett mycket omtyckt triathlon i vackra miljöer. Simningen på 3 860 meter simning tar plats i Östersjön, cyklingen tar dig över Ölandsbron till vackra Öland och löpningen tar plats i Kalmars centrala delar. Maratonloppet är ganska plant utan en massa sluttningar och detsamma gäller för cykeldelen. Det är med andra ord ett bra triathlon att börja med om du inte är van eller vill prova en variant utan en massa tuffa backar.

1994 hölls Kalmar Triathlon för första gången, men det var inte förrän 2012 som det blev en Ironman-tävling. Patrik Nilsson håller banrekordet för herrar då han slutförde tävlingen på 8.08.05 år 2015. Damernas banrekord innehas av Eva Nyström som år 2009 kom i mål på 9.09.07. Det finns också en Kalmar Mini Tri för de som vill göra ett mindre triathlon, där kan du välja mellan tre klasser; tävling, motion och lag. Det finns också Ironkids som är ett fun run för barn mellan 3 och 13 år, så att även de kan uppleva tävlingsstämningen.

Information till deltagare

När du ska anmäla dig till Ironman Kalmar är det en bra idé att göra det i god tid innan tävlingen. Istället för att ha datumperioder har de ett visst antal biljetter till ett givet pris, när biljetterna i en nivå sålt slut så ökar priset något. För att delta i Kalmar Triathlon måste du vara 18 år gammal och deltagarna delas in i åldersgrupper. Självklart finns det stationer på vägen med dryck och energipåfyllning då det är en fysiskt krävande tävling. Det finns en hel del regler gällande de olika delarna också som du kan läsa om på tävlingens hemsida.

Simningen är en envarvsbana och alla deltagare måste bära den officiella simmössan som du får innan tävlingen. Du har 2 timmar och 20 minuter på dig att slutföra simningen. Maratonloppet består av en trevarvsbana. För att delta i Ironman Kalmar behöver du ha en giltig tävlingslicens och vara medlem i en triathlonförening som i sin tur är ansluten till Svenska Triathlonförbundet. Även vanliga motionärer kan delta men även de behöver ha en licens eftersom det handlar om en Ironman-tävling. Du kan hyra cykel men se då till att göra det i tid.

Sammanfattning

Ironman Kalmar är ett triathlon som även är svenskt mästerskap. Det kallas även Kalmar Triathlon och Ironman Sweden. Det är ett stort triathlon som är mycket populärt och som mestadels har platta banor. Du cyklar bland annat över Öresundsbron, simmar i Östersjön och löper genom Kalmars centrala delar. För att delta måste du ha en tävlingslicens då det är en tävling i Ironman-serien, men du kan delta som motionär ändå så länge du har licensen. Anmälningsavgiften varierar beroende på hur snabbt du anmäler dig att delta i Kalmar Triathlon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *