Loppen i Sverige

Stockholm Maraton

Stockholm Maraton heter officiellt Asics Stockholm Marathon, men kallas också Stockholmsmaran i folkmun. Loppet äger rum årligen och går genom Stockholms centrum. Om vi ser till antalet deltagare och antalet elitlöpare är Stockholmsmaran Sveriges största maraton. Precis som alla andra maraton är distansen på 42 195 meter. Stockholms Maraton är dessutom SM i maraton sedan år 1982. I dagsläget har loppet tre kontroller som löparna måste passera inom en viss tid. Det är Asics som är huvudsponsor till maratonloppet och det är därifrån namnet Asics Stockholm Marathon kommer.

  • Sveriges största maraton
  • Är även SM i maraton

Historik och banans sträckning

Stockholm Maraton arrangerades år 1979 för första gången och då var antalet löpare 2 155 stycken och endast 69 av dem var kvinnor. Det är lite skillnad mot idag när antalet löpare uppgår till över 12 000 personer, varav över 3 000 av dem är kvinnor. Som mest har Stockholm Maraton haft nästan 22 000 anmälda deltagare, dock startade bara 16 736 personer men det är ändå tävlingens rekord. Maratonloppet lockar löpare från många länder i världen, som mest har det funnits personer anmälda från hela 93 olika länder.

Stockholm Maraton börjar på Lidingövägen, precis utanför Stockholms Olympiastadion, medan målet ligger inne på stadion. Stockholmsmaran sägs vara ett av världens vackraste maraton då det går genom Stockholms centrala delar. Från starten på Östermalm kommer du till Vasastan och sedan till Kungsholmens vattenstråk. Därifrån fortsätter du sedan och springer genom Gamla Stans kärna och det vackra Djurgården. Sedan får du även ta en sväng runt Södermalm innan du går i mål inne på Olympiastadion. Stockholm är en av världens vackraste huvudstäder och du hinner se både det kungliga slottet och Stockholms Stadshus.

Information till deltagare

Om du tänker anmäla dig till Stockholm Maraton kan det vara en bra idé att anmäla dig i god tid. Det finns nämligen fem olika perioder av anmälan, där det är billigare ju tidigare du anmäler dig. Om du anmäler dig i period 1 kostar det 880 kronor men om du väntar till period 5 kostar det istället 1 195 kronor. Du måste vara 18 år för att delta i Stockholmsmaran. Det finns också ett Mini Maraton samt Leo’s Minsta Maran för de allra minsta. Alla kan alltså delta på ett eller annat vis.

Du kan inte ta tillbaka din anmälan då den är bindande, men för en kostnad kan du ändra namn på din anmälan så att någon annan kan springa loppet. Du måste dock hitta din ersättare själv. Under maratonloppet finns det tre kontroller, 17 servicestationer med vatten och sportdryck, extra energi genom till exempel bananer och energy bars på några stationer samt sjukvård ifall det skulle behövas. Om du skulle tvingas avbryta loppet finns det även taxi som kan ta dig till mållinjen. Det är ett mycket välplanerat maraton med andra ord.

Sammanfattning

Stockholms Maraton, eller Asics Stockholm Marathon som det egentligen heter, är ett maratonlopp som har ägt rum i Stockholm sedan 1979. Du löper runt Stockholms centrala delar så som Djurgården, Gamla Stan och Södermalm. Ju tidigare du anmäler dig desto billigare blir anmälningsavgiften för dig, så om du är säker på att du vill delta i loppet är det bättre att du anmäler dig tidigt. Under loppet finns det 17 servicestationer där du kan fylla på med extra energi och du avslutar loppet inne på Stockholms Olympiastadion. Det är ett av världens vackraste maratonlopp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *