Loppen i Sverige

Swedeman Xtri – Sveriges tuffaste Triathlonlopp

I maraton löper du en sträcka på 42 195 meter, men vi undrar om inte en Triathlon som Swedeman Xtrial är snäppet värre. Här skall du simma, cykla och löpa i samma lopp. Här är utmaningen både längden och mängden men även naturen, läs mer om det längre ner. Idag har vi ett par riktigt duktiga Triathleter som vi gärna hejar på. Lisa Nordén är en av dem. Hon öppnade ögonen för sporten med sitt VM guld 2010 i sprintdistans och vann allas hjärtan år 2012, då hon var så nära en guldmedalj.

  • Triathlon innebär en distans i simning, cykling och löpning
  • Swedeman Xtri är en extremtävling och ingår i XTRI Worldtour
  • Swedeman Xtri arrangeras för andra året 2019 och har Åre som sin utgångspunkt
  • Det är en internationell Triathlonserie med deltagare från hela världen

Triathlon – och lite mer

Den officiella OS-standarden innebär 1 500 meters simning, 40 kilometers cykling och till sist 10 kilometers löpning. Dock är den svåraste triathlon-standarden av de mest kända Ironman-serien, vilken innebär en 3 860 meters löpning, 180 kilometers cykling samt 42,2 kilometers löpning. Den arrangeras även i Sverige från och med 2012 och Kalmar Ironman är idag en härlig utmaning varje år. För de atleter och triathleter som vill lite mer så arrangeras numer Swedeman Xtrail i Åre. Första året tävlingen fick status som officiell deltävling i serien var 2018 och här får deltagarna verkligen utmana sig själva.

Simningen, 3,8 km, går genom floden Öster-Noren och avslutas under Sveriges högsta vattenfall. Här är utmaningen framför allt undervattenströmmar och de kalla temperaturerna som snabbt kyler ner en kropp. Första bytet sker efter ytterligare 400 meters väg brant uppför. Här plockar du fram cykeln och det bär iväg ut i vildmarken, 205 km och med närmare 2 000 höjdmeter, kulle upp, kulle ner och upp igen. Löpningen som avslutar tävlingen är utmanande. Närmare 2 000 höjdmeter även här och med blandat underlag, grus, skog och stigarna uppe i bergen. Det kan till och med vara snö på stigarna på norrsidan.

Vilka antar utmaningen Swedeman Xtrail?

Detta är inte en tävling för vem som helst, det kräver mängder av timmar på cykeln, i bassängen och med löpskorna på. Här handlar det om att känna din kropp, veta vad den kan prestera och hur du kan lura den att göra lite till. Dessa tävlingar kantas av säkerhet då det är här kropp och knopp inte alltid kommer överens. Elittävlande människor har en chans och tendens till att spränga gränser både på gott och på ont. Arrangörerna har på de sista 10 km löpning en assisterande support-runner, då det är både brant och du är trött.

Säkerheten för deltagarna står högt på listan och innan tävlingen har alla deltagarna fått en tävlingsmanual. Deltagarna måste ha en följebil som kan kommunicera med tävlingsledningen på engelska eller svenska. Arrangörerna önskar att teamet består av minst 2 vuxna personer, varav den ena är tränad tillräckligt för att följa atleten de sista 10 branta kilometerna av löpning och även den andra skall kunna ackompanjera atleten vid behov. Vid sista bytet från cykling till löpning, görs en medicinsk bedömning av atleten att denne kan fortsätta loppet annars tvingas atleten att avbryta.

Fler lopp världen över i XTRI World tour!

Tävlingsserien är internationell och organisationen XTRI letar samarbetspartners för att utveckla sin tävling. Huvudtävlingen och världsmästerskapet 2020 förläggs till Norge och Norseman. Du kan kvalificera dig i Europa genom att tävla i Italien, Schweiz, Skottland, Slovakien och Spanien. Nordamerika erbjuder en deltävling i Canada och åker du söderöver kan du ställa upp i Patagonien, Chile. Fler länder är på intågande och för i år har Brasilien, Isle of Man och Montenegro fått lova att arrangera testtävlingar. Nu är det dags att långsiktigt planera din träning och anmäla dig till Swedeman Xtri – en utmaning för alla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *